Om oss

Om Lustigsgårdens historia och vår resa

Susanne Englabris och Tomas Hallgren i Lerdal
Vi är en stor familj. Då vi träffades för 12år sedan och blev kära i mogen ålder så var barn redan ”avklarat” för oss. Susanne har 3 döttrar, Sarah, Linnéa och Elin. Tomas har 4 barn, Lena, Hjalmar, Angelica och Oscar.
Susanne har rötterna i Sörmland men valde i tidig ålder att flytta upp till Dalarna, Insjön. Hon har arbetat som massageterapeut de senaste 31åren och äger även en skönhetssalong med olika behandlingar.
Tomas är ursprungligen från Gotland men flyttade till fastlandet för över 20år sedan. Utöver vår Bed & breakfast verksamhet arbetar han även inom trafik- och arbetsplatssäkerhet.
Susanne och Tomas tycker att deras gemensamma bästa egenskap är att de är nyfikna på livet. Vi älskar att resa och upptäcka nya saker och vill dela med sig av våra erfarenheter, vilket också är en stor anledning till att vi köpte Lustigsgården.

Lustigsgårdens historia

Lustigsgården är en gård med anor från 1600-talet. Soldaten Lustigs fick gården som gåva av drottning Kristina för sina krigiska dater. Ett diplom, utfärdat 31/5 1933 av Dalarnas Fornminnes- och Hembygdsförbund, visar att gården då gått i arv i släkten Lustigs-Samuelsson i 299 år.

Det var Lustigs Hans Samuelsson och hans hustru Anna Elida Johansdotter från Jukkasjärvi som 1931 bygde om gården och öppnade “Samuelssons Pensionat”.

Den stora ladan inreddes med rum och det före detta hönshuset byggdes om till gillestuga och kallades “Annexet”.

Efter ytterligare om- och tillbyggnader döptes pensionatet 1935 om till “Hotel Lustigsgården” och kort därefter tog sonen Gösta med hustru Signe över rörelsen.

De drev sedan hotellet fram till 1974 då de barnlösa och med ålderns rätt sålde gården. Den hade då gått i familjen Lustigs-Samuelsson i 340 år.

Verksamheten drevs sedan vidare med olika ägarkonstellationer och med inriktning på gäster med särskilda funktionshinder fram till en bit in på 2000-talet.

Efter några år utan verksamhet är nu gården inredd med hyreslägenheter och med Bed & Breakfast i den gamla Lerdalsgårdens ursprungliga huvudbyggnad.

Annexet är avstyckat och föremål för en pietetsfull helrenovering.